Surówka z kalarepy

Ocena:

4.44 (152)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Surówka z kalarepy nabiera charakteru dzięki dodatkowi marchewki i jabłka. Jest lekko kwaśna i bardzo świeża, a jednocześnie kremowa i sycąca. Stanowi doskonałe źródło witamin. Idealnie uzupełni każdy obiad, ale miłośnicy prostych przekąsek mogą ją także pałaszować z kromką chleba. Prosta surówka z kalarepy i marchewki powstaje błyskawicznie, w nie więcej niż 10 minut. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.   

Składniki:

  • kalarepa  200 g

  • marchewka  100 g

  • jabłka  100 g

  • majonez  25 g

  • śmietana 18%  25 g

  • sok z cytryny  20 ml

  • koperek  0.25 pęczka

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Surówka z kalarepy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: myjemy marchewkę, kalarepę i jabłko. Obieramy je i ścieramy na grubych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Koperek obrywamy z łodygi i opłukujemy w zimnej wodzie, po czym osuszamy i siekamy. 

  • Krok 2:

    Dressing: w osobnej miseczce mieszamy majonez z kwaśną śmietaną. Dosypujemy posiekany koperek.  

  • Krok 3:

    Surówka z kalarepy: łączymy starte jabłko, marchewkę i kalarepę z dressingiem śmietanowym. Delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki pokryją się sosem. Doprawiamy solą i pieprzem.  

Porady

  • Liście kalarepy, które nie zostaną użyte do przygotowania surówki, możemy ukisić lub dodać do bulionu warzywnego. Chociaż zazwyczaj wyrzucamy je do kosza, są ważnym składnikiem dania, jakim jest śląska oberiba, czyli zupa kalarepowa.  
  • Jeśli robimy dużą porcję surówki, możemy zetrzeć warzywa za pomocą maszynki do mielenia mięsa ze specjalną wkładką (z dużymi oczkami). 
  • Warto wybierać twarde, soczyste, kwaskowe jabłka, takie jak ligol lub szampion. Miękkie owoce trudniej zetrzeć na tarce. Kalarepa powinna być twarda i jędrna. Najsmaczniejsze będzie warzywo o mniejszych rozmiarach.   
  • Prosta surówka z kalarepy, marchewki i jabłka świetnie smakuje z młodym koperkiem, ale możemy też dodać do niej posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki. 
  • Kwaśną śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym. Da się także całkowicie pominąć majonez, jeśli chcemy odchudzić danie. Dobrym pomysłem dla wegan jest surówka z kalarepy do obiadu z dressingiem na oleju lub oliwie.   
  • Osoby, które przygotowują własne przetwory i dbają o naturalne rozwiązania w kuchni, powinny sprawdzić, jak zrobić domowy majonez. Wbrew pozorom nie jest to nic trudnego, a umiejętność ta przyda się podczas robienia różnych dodatków, takich jak sałatka z kalarepy. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Surówka z kalarepy – inne warianty 

Przepis na surówkę z kalarepy jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy zetrzeć na tarce wybrane warzywa, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, wymieszać z majonezem i gotowe. Klasyczna wersja z marchewką i jabłkiem nigdy nie zawodzi, ale polecamy Waszej uwadze także inne wariacje na temat tego dania:  

  • Surówka z kalarepy i ogórka – świeżego, konserwowego lub kiszonego. Każda z tych opcji ma swoje zalety. Jeśli potrzebujemy kwaśnego dodatku do mięsnego dania, o podobnym profilu smakowym co surówka z kiszonej kapusty, świetnie sprawdzi się wersja z ogórkiem ze słoika. Alternatywą jest chrupiąca surówka ze świeżych warzyw, idealna na ciepłe dni. 
  • Surówka z kalarepy i rzodkiewki – lekko pikantny, piękny, sezonowy dodatek do obiadu. Chrupiące warzywa idealnie komponują się z kwaśną śmietaną i koperkiem. Jeśli nie używamy słodkich jabłek i marchewki, warto dodać do surówki szczyptę cukru.  
  • Sałatka z kalarepy z dressingiem musztardowym – to połączenie kalarepki, jabłek, kopru włoskiego, chrupiących rzodkiewek, szalotki i parmezanu nie ma sobie równych. Osoby poszukujące ciekawych kompozycji smakowych powinny przyrządzić latem także sałatkę z kalarepy z truskawkami i fetą.  
  • Surówka z kalarepki i pomidora – koniecznie wypróbujcie dwie odsłony tego przepisu. Pierwsza to świeże warzywa pokrojone w kostkę, wymieszane z majonezem i posypane szczypiorkiem. Druga to pomidorki koktajlowe z chrupiącą kalarepą skropione aromatyczną oliwą z bazylią.  

Surówka z kalarepy do obiadu 

Do czego serwować surówkę z kalarepy? Ten uniwersalny dodatek pasuje właściwie do każdego mięsnego lub jarskiego dania. Z przyjemnością podpowiadamy kilka niezawodnych zestawów na niedzielny obiad. Surówka z kalarepy i marchewki doskonale wzbogaci talerz, na którym znajdują się: 

  • kotlet schabowy – nie może go zabraknąć w polskiej kuchni. Zazwyczaj występuje w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i mizerii, ale latem warto podawać go z surówką z młodej kalarepki. Kwaskowy dodatek doskonale przełamie smak treściwego dania. 
  • ryba – na talerzu z filetem z dorsza surówka to pozycja obowiązkowa. Często robimy ją na bazie kiszonej kapusty, ale następnym razem zamieńmy ją na kalarepkę, a takie połączenie z pewnością na stałe zagości na naszych stołach. 
  • placki ziemniaczane – to bardzo szybki obiad, który zasługuje na prosty akompaniament. Świeża, chrupiąca surówka z kalarepy i marchewki świetnie pasuje do wszelkich smażonych potraw

Co zrobić z kalarepy? 

Szybka surówka z kalarepki to nieskomplikowany dodatek do obiadu lub szybka przekąska do świeżego pieczywa. Przychodzi do głowy jako pierwsza, kiedy zastanawiamy się, jak wykorzystać tę odmianę kapusty warzywnej. Żeby nie pozbawiać jej witamin, najlepiej jeść ją na surowo. Sprawdzi się nie tylko w sałatce, ale także jako element wegańskiego carpaccio, na przykład w towarzystwie zielonego jabłka, świeżego ogórka i orzechów włoskich. Największym miłośnikom tego warzywa z pewnością przypadnie do gustu danie, które w pełni wykorzystuje jego wdzięki – kalarepa faszerowana. Jest ona też uniwersalnym dodatkiem do wszystkich dań jednogarnkowych, takich jak pełen błonnika gulasz z soczewicy.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne