Surówka z jabłkiem, chrzanem i orzechami

Prosta i szybka do zrobienia surówka - najlepiej pasuje do warzywnych kotlecików albo jako dodatek do zapiekanki.

Surówki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 142 głosów)

Składniki:

  • 1/2 pora
  • 3–4 rzodkiewki
  • jabłko
  • 2 łyżki śmietanki
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • kilka posiekanych listków mięty
  • garstka orzechów włoskich
  • kiełki pora
  • do smaku: sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pora i rzodkiewki dokładnie myjemy, kroimy w cieniutkie półtalarki (najlepiej na mandolinie), jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko mieszamy i polewamy sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę, jogurt, chrzan, posiekane listki mięty. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, mieszamy z przygotowaną surówką, odsta- wiamy na 15 min, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem posypujemy siekanymi orzechami włoskimi i kiełkami pora.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Zobacz przepis: sataye i sos orzechowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy