Surówka z jabłkiem, chrzanem i orzechami

Prosta i szybka do zrobienia surówka - najlepiej pasuje do warzywnych kotlecików albo jako dodatek do zapiekanki.

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1/2 pora
  • 3–4 rzodkiewki
  • jabłko
  • 2 łyżki śmietanki
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • kilka posiekanych listków mięty
  • garstka orzechów włoskich
  • kiełki pora
  • do smaku: sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Pora i rzodkiewki dokładnie myjemy, kroimy w cieniutkie półtalarki (najlepiej na mandolinie), jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko mieszamy i polewamy sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę, jogurt, chrzan, posiekane listki mięty. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, mieszamy z przygotowaną surówką, odsta- wiamy na 15 min, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem posypujemy siekanymi orzechami włoskimi i kiełkami pora.
  2. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
obiad surówka orzechy Jabłko chrzan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze