iStock
4.52 (199)
Surówka z dyni to pyszna i zdrowa przystawka do jesiennego obiadu, kiedy to w sklepach i na bazarkach możemy kupić świeżą dynię. Jest ona dość wyrazista w smaku, a dodatek jabłek, pomarańczy, miodu i orzechów włoskich nadaje jej również nuty nowoczesności. Surówka z dyni charakteryzuje się słodkim smakiem, dlatego też nie pasuje do każdego dania. Świetnie komponuje się z kaczką, kurczakiem, indykiem, rybami, a także wołowiną, chociaż nie w każdym wydaniu. Poniżej podajemy prosty przepis na surówkę z dyni.
dynia 300 g
jabłka 1 szt.
marchewka 1 szt.
pomarańcze 1 szt.
miód 2 łyżki stołowe
orzechy włoskie 80 g
Surówka z dyni: dynię i marchewkę obieramy, z dyni usuwamy nasiona. Ścieramy na tarce o średnich oczkach. Mieszamy razem w misce. Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i również tarkujemy.
iStock
Przygotowanie dressingu: z połówki pomarańczy wyciskamy sok i łączymy z miodem. Drugą połówkę cytrusa wykorzystujemy do przybrania surówki. Łączymy dressing z surówką.
iStock
Prażenie orzechów: orzechy włoskie siekamy (bez łupin) i na suchej patelni prażymy przez kilka minut. Nakładamy surówkę na miseczki, dodajemy orzechy i gotowe.
iStock
Porady
- Nasz przepis na surówkę z dyni możemy nieco zmodyfikować np. dodając do niej zamiast orzechów włoskich np. sezam biały lub czarny, nasiona chia, pestki dyni, siemię lniane, etc.
- Surówkę z dyni według uznania można doprawić szczypta soli i pieprzu - sprawdzi się pieprz czarny lub biały.
- Surówkę z dyni możemy przygotować również w wersji na ostro – wystarczy dodać do niej drobno posiekaną papryczkę chilli lub doprawić ją sproszkowaną ostrą papryką, lub pieprzem cayenne.
Surówkę z dyni najlepiej przygotować z dyni Hokkaido – jest to najpopularniejsza odmiana tego warzywa, a co za tym idzie również najtańsza i najłatwiej dostępna. Charakteryzuje się ona stosunkowo niewielkimi rozmiarami (jej waga waha się od 1 do 3 kg) oraz pomarańczowo-czerwonym miąższem o niezwykle intensywnym słodkim smaku. Jedną z często podkreślanych przez dietetyków zalet dyni jest niska kaloryczność oraz bogactwo substancji odżywczych. Jest ona wartościowym źródłem beta-karotenu (stąd jej pomarańczowy kolor), witaminy A, E i C oraz substancji mineralnych, w tym przede wszystkim: wapnia, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Oprócz tego dynia zawiera również sporo błonnika, dzięki czemu pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego układu trawiennego.
Surówka z dyni to nie jedyne zastosowanie kulinarne dyni Hokkaido, bowiem cechuje się ona niezwykle uniwersalnym zastosowaniem. Możemy przygotować z niej zupę krem, gładkie purée, zdrowe frytki z piekarnika, warzywne curry, leczo, racuchy, muffiny czy nawet lody. Dynia świetnie sprawdza się także do przygotowania musów, soków i przecierów dla najmłodszych amatorów dobrych smaków.