Surówka z czerwonej kapusty

Surówka do obiadu, ale tak pyszna, że można ją zjeść bez obiadu

Sałatki

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 176 głosów)

Składniki:

  • główka czerwonej kapusty
  • 6-7 rzodkiewek
  • 1 jabłko
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na ok. 30 minut aby zmiękła. Po tym czasie do kapusty zetrzeć na grubych otworach umyte rzodkiewki i obrane jabłko, dodać posiekany szczypiorek, wymieszać. Do musztardy dodać sok z cytryny i olej, dodać pieprzu i ewentualnie soli, jeśli za dużo nie posoliliśmy kapustę, całość wymieszać na gładki sos. Sos wymieszać z surówką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy