Surówka marchewkowa z gruszkami

Przygotowanie: 20 minut Porcja: 250 kcal Składniki na 4 porcje

Sałatki

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
250 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 152 głosów)

Składniki:

  • ● 3 średnie marchewki (ok. 40 dag)
  • ● 2 gruszki
  • ● cytryna
  • ● 8 dag orzechów laskowych
  • ● 6 łyżek oliwy
  • ● łyżka płynnego miodu
  • ● 3 łyżki białego octu winnego
  • ● łyżka posiekanego koperku
  • ● sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Marchewki oczyścić, umyć, ew. krótko obgotować, pokroić we wstążki nożem szczelinowym do obierania warzyw.
  • Cytrynę podzielić na pół. Z jednej połówki wycisnąć 2 łyżki soku, drugą obrać, pokroić w półplasterki.
  • Gruszki umyć, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Owoce pokroić w półplasterki, skropić sokiem z cytryny.
  • Orzechy wyłuskać, grubo posiekać. Ocet winny rozetrzeć z dużą szczyptą soli i pieprzu. Dodać oliwę, miód i posiekany koperek, dokładnie wymieszać.
  • Do salaterki włożyć pokrojoną marchewkę, cytrynę i gruszki, polać sosem winegret, delikatnie wymieszać.
  • Gotową sałatkę posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Tę surówkę najlepiej zrobić tuż przed podaniem. Jeśli będzie długo stała, cienkie plasterki marchewki brzydko wyschną i staną się mało apetyczne.

Kalorie: 250

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy