Surówka Aleex z kapusty pekińskiej

Pyszna surówka, znakomita z majonezem lub oliwą.

dodany przez: Aleex

Sałatki Surówki Przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 189 głosów)


Składniki:

  • średniej wielkości kapusta pekińska
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • szczypta kwasku cytrynowego (lub sok z cytryny do smaku)
  • majonez (najlepiej Kielecki)
  • ewentualnie : natka pietruszki lub oliwa zamiast majonezu

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Kapustę przekroić wzdłuż, opłukać, odkroić twardą końcówkę, resztę poszatkować w cienkie paseczki.
  • Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach (wyjdą cieniutkie paseczki).
  • Cebulę pokroić w drobniutką kostkę.
  • Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem. Na końcu dodać majonez. Mozna nieco ożywić kolor surówki dodając np.: posiekaną natkę pietruszki.
  • Polecam, smakuje wyśmienicie jako dodatek do obiadu lub jako surówka do chlebków pita z nadzieniem. Smacznego!
  • Można ją także podawać w wersji "light" - z sosem sałatkowym Knorr'a, np. śródziemnomorskim.
  • Polecam.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy