Suflet ziemniaczany

z wędzonym łososiem i sałatką z rukoli.Polecam.

Dania głównePrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 146 głosów)

Składniki:

  • Suflet:
  • ---------
  • 1.5kg. ziemniaków
  • 7 jaj
  • 300g. łososi wędzonego
  • 2 średnie cebule
  • 100ml. śmietany 18% uht
  • 100g. potartego parmezanu
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól,pieprz do smaku
  • Sos:
  • -------
  • 2 średnie ogórki sałatkowe
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól,pieprz do smaku
  • Sałatka:
  • -----------
  • 2 średnie pomidory
  • 150g. pieczarek
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 100g. kapary z zalewy odciśnięte
  • 120g. rukoli
  • 250g. sałaty lodowej
  • 50g. oliwy z oliwek
  • sól,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obieramy,płuczemy,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie,odcedzamy,przeciskamy przez praskę dwukrotnie,studzimy.W między czasie łosoś i cebulę mielimy w maszynce do mięsa.Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.Żółtka ucieramy ze śmietaną.Do ziemniaków dodajemy łososia,ser parmezan,utarte jaja,posiekany koperek oraz ubitą pianę.Delikatnie mieszamy,doprawiamy do smaku.Masę ziemniaczaną wykładamy na blachę wysmarowaną masłem i podsypaną bułką tartą.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160`C (piec z termoobiegiem) na ok.45min.W między czasie dwa ogórki obieramy kroimy wzdłuż na pół delikatnie łyżeczką drążymy miąższ.Ogórki miksujemy blenderem z jogurtem i czosnkiem,dodajemy posiekany koperek,doprawiamy do smaku.Do dużej miski wrzucamy rukolą,rozdrobnioną sałatę lodową,pieczarki pokrojone w cienkie plasterki,pomidory pokrojone w cząstki,ogórki pokrojone w pół plasterki.Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy kapary smażymy ok.5min. na średnim ogniu często mieszając,studzimy.Kapary wraz z oliwą wrzucamy sałatki wszystko razem dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku.Suflet porcjujemy na talerzach podajemy z sałatką i sosem,posypujemy posiekanym koperkiem.SMACZNEGO.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy