Strudel z czerwoną kapustą

Przygotowanie: 50 minut Oczekiwanie: 30 minut Pieczenie: 30 minut Porcja: 385 kcal

Dodany przez:

Strudel z czerwoną kapustą

Bez mięsa

Czas przygotowania:
Kalorie:
385 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 kg kapusty czerwonej
  • duża czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta zmielonych goździków
  • łyżka octu winnego
  • sól, pieprz
  • szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki płynnego masła

Przygotowanie

  1. Ciasto: z mąki, soli, jednego jajka, oleju, 4 łyżek wody i masła zagnieść ciasto, uformować kulę, posmarować olejem, przykryć miską i odstawić na 30 minut.
  2. Z kapusty wykroić głąb i usunąć wierzchnie liście. Główkę kapusty pokroić na ćwiartki, a potem na cienkie paski. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na gorącym oleju. Dodać kapustę i kilka łyżek wody, posolić i stale mieszając smażyć 40 minut. Kiedy kapusta będzie miękka, przyprawić pieprzem, goździkami, cukrem i octem. Ostudzić.
  3. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, rozłożyć na serwetce, rozciągnąć palcami tak, aby było jak najcieńsze. Odkroić grubsze brzegi. Nadzienie ułożyć na cieście, ciasto zwinąć w strudel.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasto, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na złoto ok. 30 minut w temp. 200°C. Podawać do barszczu.
przekąska czerwona kapusta strudel czerwona cebula vege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze