Strudel szpinakowo - serowy

Alternatywa dla szkolnych kanapek

strudelPrzekąski

Ocena:

(średnia 4.48 z 192 głosów)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • ½ szklanki śmietany kwaśnej 18%
  • 2 łyżki mleka
  • cukier i sól do smaku
  • 500 g szpinaku mrożonego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 250 g sera gouda

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przygotowanie ciasta: Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  • Wykonanie: Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Dodać posiekany czosnek, oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Ciasto na strudel rozwałkować na ok. 1 cm, posypać startym na grubym oczku serem, nałożyć farsz szpinakowy i zwinąć. Końce skleić i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i upiec w rozgrzanym do 180°C w piekarniku, przez ok. 40 minut. Smacznego!

Porady

Zobacz też: tarta szpinakowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy