Strucla podwójna z makiem i morelami

połączenie ciekawe zarówno smakowo jak i wizualnie

Ciastaciasto z owocamistruclaDesery

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 176 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej luksusowej,
  • 2 jajka + szczypta soli,
  • 1/3 szkl. cukru,
  • ok. 1/2 szkl. l mleka,
  • 10 dkg masła,
  • 3 dkg świeżych drożdży,
  • 1 słoik dżemu morelowego,
  • 10-15 dkg suszonych moreli,
  • 30 dkg niebieskiego maku,
  • 3-4 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów
  • 10 dkg rodzynków,
  • 4-5 łyżek miodu,
  • 1 duże kwaśne jabłko,
  • lukier: cukier puder + sok z cytryny,
  • do formy: masło + bułka tarta,
  • do posypania: płatki migdałowe,
  • dla aromatu: olejek migdałowy, pomarańczowy,

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mak przepłukałam, zaparzyłam, odcedziłam dokładnie na sicie, zmieliłam dwa razy przez maszynkę zakładając sitko o najmniejszych oczkach. Dodałam do niego miękkie rodzynki (jak macie obsuszone mocno to namoczcie je wcześniej w mocnej herbacie albo rumie), miód, kilka kropli aromatu pomarańczowego, skórkę pomarańczową, posiekane orzechy włoskie i połowę startego bez skórki jabłka. Dżem wymieszałam z resztą jabłka i posiekanymi morelami.
  • Drożdże rozmieszałam w ciepłym mleku dodając 1 łyżkę cukru. Odstawiłam pod przykryciem aby zaczęły się pienić. Mąkę przesiałam z solą, dodałam resztę cukru, jajka, kilka kropli aromatu migdałowego i rozczyn, zarobiłam ciasto. Chwilę wyrabiałam a następnie dolałam roztopione, przestudzone masło. Wyrobiłam gładkie, elastyczne miękkie ciasto. Trzeba wyrabiać aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia i dłoni. Odstawiłam je w przykrytej ściereczką misce aby podwoiło swoją objętość - ok. 40 min. w cieple. Po tym czasie ponownie lekko wyrobiłam. Podzieliłam ciasto na dwie części. Każdą rozwałkowałam na duży prostokąt długości m/w obwodu tortownicy śr. 32 cm.. Na jeden wyłożyłam ma a na drugi dżem - rozsmarowałam zostawiając wolne 2-3 cm przy brzegach. Położyłam je obok siebie i tak jakby luźno splotłam owijając jeden wokół drugiego, starając się aby brzeg każdej z rolad był na dole. Tak włożyłam całość do tortownicy w kominem, brzegi też splotłam i zawinęłam pod spód. Odstawiłam na ok. 30 min. aby ciasto podrosło. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 1 godziny. Po wyjęciu odstawiłam żeby przestygło i dopiero wtedy wyjęłam z formy. Wierzch posmarowałam lukrem utartym z kilku łyżek cukru pudru i soku z połowy cytryny, posypałam płatkami migdałowymi

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy