Stożki z łososia z musem dorszowym

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 2 godziny Porcja: 400 kcal

Dodany przez:

Stożki z łososia z musem dorszowym

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
400 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 6 dużych lub12 średnich plastrów wędzonego łososia
  • 25 dag ugotowanego dorsza
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka soku z cytryny
  • po łyżce posiekanej natki pietruszki, dymki i estragonu
  • 2 kromki chleba tostowego bez skóry
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 ml oliwy
  • łyżka gęstej śmietany
  • szklanka bulionu warzywnego
  • łyżeczka żelatyny instant
  • gałązki koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kromki chleba namoczyć w mleku.
  2. Bulion podgrzać, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, mieszając rozpuścić, schłodzić.
  3. Wnętrze 6 naczyń o kształcie piramidy lub stożka posmarować zimną tężejącą galaretą. Na dno włożyć po 1/2 łyżki mieszanej zieleniny i znów posmarować niewielką ilością galarety, schłodzić.
  4. Plastry wędzonego łososia pokroić w trójkąty (zachować okrawki), obłożyć nimi szczelnie ścianki naczyń i ponownie posmarować warstwą galarety.
  5. Szczypiorek posiekać. Dorsza i okrawki łososia zmiksować z odciśniętym chlebem i posiekanym szczypiorkiem. Dodawać powoli oliwę, aż do uzyskania oleistej konsystencji, wlać sok z cytryny i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.
  6. Musem rybnym napełnić foremki. Zalać resztą galarety i wstawić na 2 godziny do lodówki. Foremki na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie, wyłożyć mus, udekorować gałązkami koperku.
  7. NASZA RADA
  8. Dorsza można zastąpić krewetkami lub wypełnić foremki masą z 30 dag kremowego twarożku z łyżką czerwonego kawioru i łyżką soku z cytryny, przyprawionego solą i białym pieprzem.
ryby przekąska łosoś przystawka farsz z dorsza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze