Stożki z łososia z musem dorszowym

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 2 godziny Porcja: 400 kcal

PrzystawkiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
400.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 177 głosów)

Składniki:

  • 6 dużych lub12 średnich plastrów wędzonego łososia
  • 25 dag ugotowanego dorsza
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka soku z cytryny
  • po łyżce posiekanej natki pietruszki, dymki i estragonu
  • 2 kromki chleba tostowego bez skóry
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 ml oliwy
  • łyżka gęstej śmietany
  • szklanka bulionu warzywnego
  • łyżeczka żelatyny instant
  • gałązki koperku
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Kromki chleba namoczyć w mleku.
  • Bulion podgrzać, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, mieszając rozpuścić, schłodzić.
  • Wnętrze 6 naczyń o kształcie piramidy lub stożka posmarować zimną tężejącą galaretą. Na dno włożyć po 1/2 łyżki mieszanej zieleniny i znów posmarować niewielką ilością galarety, schłodzić.
  • Plastry wędzonego łososia pokroić w trójkąty (zachować okrawki), obłożyć nimi szczelnie ścianki naczyń i ponownie posmarować warstwą galarety.
  • Szczypiorek posiekać. Dorsza i okrawki łososia zmiksować z odciśniętym chlebem i posiekanym szczypiorkiem. Dodawać powoli oliwę, aż do uzyskania oleistej konsystencji, wlać sok z cytryny i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.
  • Musem rybnym napełnić foremki. Zalać resztą galarety i wstawić na 2 godziny do lodówki. Foremki na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie, wyłożyć mus, udekorować gałązkami koperku.
  • NASZA RADA
  • Dorsza można zastąpić krewetkami lub wypełnić foremki masą z 30 dag kremowego twarożku z łyżką czerwonego kawioru i łyżką soku z cytryny, przyprawionego solą i białym pieprzem.

Kalorie: 400.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy