Stek ze szparagami

Ocena:

4.51 (190)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Przepis na stek wołowy ze szparagami

Składniki:

  • 4 steki wołowe
  • duży pęczek szparagów
  • gruba sól
  • MARYNATA:
  • 6 łyżek oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki posiekanych igieł rozmarynu
  • ząbek czosnku, roztarty
  • pieprz czarny i czerwony
  • sos do szparagów:
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Stek ze szparagami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ze steków usuwamy zbędny tłuszcz, osuszamy papierem. Ze szparagów odłamujemy końcówki, płuczemy i także osuszamy papierem kuchennym.
  • Na marynatę: wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Mięso pokrywamy dokładnie marynatą i odstawiamy na 20–30 min. Steki układamy na ruszcie i grillujemy, aż mięso uzyska pożądany stopień wysmażenia (od 3–4 do 7 min z każdej strony). Na sos do szparagów:wszystkie składniki rozcieramy na emulsję. Szparagi układamy bezpośrednio na ruszcie lub na folii aluminiowej, grillujemy 10–13 min, obracając. Steki posypujemy grubą solą i podajemy ze szparagami polanymi przygotowanym sosem.

Porady

Zobacz też: wegańskie steki z portobello z chimichurri

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne