Steki ze szparagami w sezamie

Białe szparagi są mniej popularne niż zielone, ale warto sprawdzić, jak smakują w panierce. Polecamy przepis na steki ze szparagami w sezamie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.58 z 143 głosów)

Składniki:

  • pęczek białych szparagów
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka bułki tartej, przetartej przez sitko
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki białego sezamu
  • słodka papryka
  • kurkuma
  • 3 łyżki oleju
  • 2 steki z polędwicy wołowej grubości 4–5 cm
  • łyżka stopionego masła
  • sól morska
  • grubo mielony pieprz
  • listki świeżego tymianku
  • rukola do podania

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Steki ze szparagami w sezamie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, obieramy. Mąkę mieszamy z bułką tartą, solą, łyżką sezamu, słodką papryką i kurkumą.
  • Wilgotne szparagi obtaczamy w przygotowanej panierce, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy 2 łyżkami oleju, posypujemy resztą sezamu. Pieczemy 15–20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
  • W tym czasie steki lekko rozgniatamy kostkami palców. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, kładziemy steki, smażymy według uznania po 2, 3–4 lub ok. 5 min z każdej strony.
  • Po przewróceniu na drugą stronę oprószamy grubą solą i grubo mielonym pieprzem. Po zdjęciu z patelni oprószamy listkami tymianku. Podajemy na liściach rukoli z panierowanymi szparagami.

Porady

Szparagi muszą być świeże: więc najlepiej, żeby nie przyjeżdżały z daleka. Tylko wtedy będą słodkie, kruche i bez łyka. W Polsce uprawiamy wspaniałe szparagi i zachęcamy do kupowania właśnie ich.

Zobacz też: wegańskie steki z portobello z chimichurri


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy