Steki z kukurydzą i pomidorami

Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 30 minut
Grillowanie: 20 minut
Porcja: 570 kcal
Składniki na 4 porcje

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne stek

Czas przygotowania:
25min.
Kalorie:
570 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 174 głosów)

Składniki:

  • 4 steki
  • 4 grona pomidorków koktajlowych
  • 4 kolby kukurydzy
  • 8 ziemniaków
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • keczup

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Steki z kukurydzą i pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Blachę do pieczenia natłuścić oliwą, ułożyć na niej kartofle, posolić, oprószyć pieprzem i posiekanymi igiełkami rozmarynu. Piec w piekarniku 25–30 min w temp. 200˚C.
  • Oczyścić kukurydzę, ugotować w osolonym wrzątku (około 25 minut). Osączyć, ostudzić, jeszcze trochę posolić.
  • Steki opłukać, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na grillu rozgrzanym do wysokiej temperatury. Kiedy mięso przysmaży się i przestanie wypływać z niego sok, dosmażyć na małym ogniu wedle uznania. Przyprawić solą, pieprzem, skropić odrobiną oliwy.
  • Pomidorki oraz kolby kukurydzy skropić oliwą, podpiec chwilę na grillu obok mięsa. Podawać z kartofelkami i keczupem.

Kalorie: 570

Porady

Zobacz też, jak zrobić Tournedos z kozim serem i szparagami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy