Steki z kukurydzą i pomidorami

Ocena:

4.52 (174)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 30 minut
Grillowanie: 20 minut
Porcja: 570 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 4 steki
  • 4 grona pomidorków koktajlowych
  • 4 kolby kukurydzy
  • 8 ziemniaków
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • keczup

Steki z kukurydzą i pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Blachę do pieczenia natłuścić oliwą, ułożyć na niej kartofle, posolić, oprószyć pieprzem i posiekanymi igiełkami rozmarynu. Piec w piekarniku 25–30 min w temp. 200˚C.
  • Oczyścić kukurydzę, ugotować w osolonym wrzątku (około 25 minut). Osączyć, ostudzić, jeszcze trochę posolić.
  • Steki opłukać, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na grillu rozgrzanym do wysokiej temperatury. Kiedy mięso przysmaży się i przestanie wypływać z niego sok, dosmażyć na małym ogniu wedle uznania. Przyprawić solą, pieprzem, skropić odrobiną oliwy.
  • Pomidorki oraz kolby kukurydzy skropić oliwą, podpiec chwilę na grillu obok mięsa. Podawać z kartofelkami i keczupem.

Porady

Zobacz też, jak zrobić Tournedos z kozim serem i szparagami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne