Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem chrzanowym

Stek z polędwiczki wieprzowej wg przepisu Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

dodany przez: Gastrosfera

dania mięsne polędwiczki wieprzowe stek

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 162 głosów)


Składniki:

  • - 600 g polędwiczki wieprzowej
  • Marynata:
  • - 100 ml oleju
  • - 2 łyżki sosu sojowego
  • - 100 ml piwa
  • - 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • - sok z ½ cytryny
  • - 2 ząbki czosnku
  • - sól
  • pieprz do smaku
  • - Sos chrzanowy Tarsmak

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Z polędwiczki wieprzowej usunąć błonę
  • przeciąć na cztery części i uformować steki lekko rozbijając je dłonią w poprzek włókien. Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać
  • wysmarować nią steki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie grillować na rozgrzanym ruszcie po ok. 5 min z każdej strony. Podawać z Sosem chrzanowym Tarsmak.

Porady

Zobacz też: stek bavette na sałatce

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy