Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

Zapraszam na wypróbowania przepisu prosto z kuchni regionu pomorza gdańskiego. Raki w połączeniu z soczystym stekiem polędwicy wołowej.

polędwicaSosy

Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 140 głosów)

Składniki:

  • polędwica wołowa 600g
  • olej 1 łyżka
  • masło 1,5 łyżki
  • cebula 1 mała szt.
  • mąka 1 łyżka
  • wino białe półwytrawne 1 szklanka
  • szyjki rakowe 100g
  • słodka śmietanka 100ml
  • sól, pieprz, papryka słodka do smaku
  • raki gotowane 4 szt.

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ręką (nie tłuczkiem), natłuścić odrobiną oleju i usmażyć na grillu lub patelni grillowej według upodobań.
  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z szyjkami rakowymi. Dodać mąkę, następnie wszystko krótką chwilę podsmażyć. Później całość podlać zimnym winem i wymieszać. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę wody. Dusić 10 minut na wolnym ogniu często mieszając. Na koniec dodać śmietankę oraz przyprawy. Sos zmiksować blenderem.
  • Gotowe steki wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem. Udekorować ugotowanymi w całości rakami oraz gałązkami koperku.

Porady

Smacznego! Po więcej regionalnych przepisów zapraszamy na www.smakiregionu.pl !

Zobacz też: porady na antrykot wołowy - mięsny specjał w twojej kuchni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy