Stek z polędwicy wołowej

Jeden z klasyków to stek z polędwicy wołowej. Fani mięsa uwielbiają to danie. Najlepiej smakuje z dodatkiem aromatycznej musztardy. Jak zrobić stek z polędwicy wołowej? Polecam przepis.

Dodany przez:

Stek z polędwicy

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
160 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 plastry polędwicy wołowej
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • ZALEWA:
  • 5 łyżek oliwy po 1/2 łyżeczki majeranku i tymianku
  • 3 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Zalewa: składniki połączyć i dobrze wymieszać. Zalewą polać mięso, tak by dokładnie je przykryła. Odstawić na ok. 2 godz.
  2. Na patelni dobrze rozgrzać olej, każdy stek z polędwicy wołowej smażyć około 4–5 minut z każdej strony. Doprawić solą, oprószyć pieprzem.
  3. Marynatę zagotować, dodać masło, odparować. Sosem polać mięso. Podawać z frytkami i zieloną sałatą.
  4. Stek z polędwicy wołowej polecam podać też z masłem ziołowym
  5. Smak mięsa podkreśli masło wymieszane ze świeżymi ziołami i położone na stekach tuż przed podaniem.
  6. Stek z polędwicy wołowej to propozycja dla prawdziwych fanów mięsa!

Komentarz redakcji

Jak wybrać odpowiedni stek z polędwicy wołowej? Warto kupować u lokalnych sprzedawców lub z innego zaufanego źródła. Mięso powinno mieć ładny kolor, ale nie powinno zbyt intensywnie, dziwnie pachnieć. Stek z polędwicy wołowej możemy kupić gotowy w plastrach lub samodzielnie poporcjować.
mięso obiad stek musztarda polędwica wołowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze