Stek z polędwicy wołowej

Jeden z klasyków to stek z polędwicy wołowej. Fani mięsa uwielbiają to danie. Najlepiej smakuje z dodatkiem aromatycznej musztardy. Jak zrobić stek z polędwicy wołowej? Polecam przepis.

dania mięsnestek

Czas przygotowania:
10 min.
Kalorie:
160 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 173 głosów)

Składniki:

  • 4 plastry polędwicy wołowej
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • ZALEWA:
  • 5 łyżek oliwy po 1/2 łyżeczki majeranku i tymianku
  • 3 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zalewa: składniki połączyć i dobrze wymieszać. Zalewą polać mięso, tak by dokładnie je przykryła. Odstawić na ok. 2 godz.
  • Na patelni dobrze rozgrzać olej, każdy stek z polędwicy wołowej smażyć około 4–5 minut z każdej strony. Doprawić solą, oprószyć pieprzem.
  • Marynatę zagotować, dodać masło, odparować. Sosem polać mięso. Podawać z frytkami i zieloną sałatą.
  • Stek z polędwicy wołowej polecam podać też z masłem ziołowym
  • Smak mięsa podkreśli masło wymieszane ze świeżymi ziołami i położone na stekach tuż przed podaniem.
  • Stek z polędwicy wołowej to propozycja dla prawdziwych fanów mięsa!

Kalorie: 160

Notka redakcyjna

Jak wybrać odpowiedni stek z polędwicy wołowej? Warto kupować u lokalnych sprzedawców lub z innego zaufanego źródła. Mięso powinno mieć ładny kolor, ale nie powinno zbyt intensywnie, dziwnie pachnieć. Stek z polędwicy wołowej możemy kupić gotowy w plastrach lub samodzielnie poporcjować.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy