Stefanka serowa

Ten przepis na stefankę dostałam od koleżanki,naprawdę polecam jest to delikatne i pyszne ciasto

Desery

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
450 kcal
Ocena:

(średnia 4.54 z 189 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1 kostka margaryny Palmy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 20 dkg cukru pudru
  • Masa:
  • 0,5 kg sera białego
  • 4 jajka
  • 1 budyń smietankowy
  • 1/2szklanki mleka
  • 1/2 kostki masła roślinnego
  • 20 dkg cukru pudru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ciasto:wszystkie składniki polączyć ze sobą i zagnieśc ciasto ,podzielic na 3 i upiec 3 placki na papierze,piec 7 min w temperaturze 180 st .Ciasto najlepiej jest włożyc do blaszki i rozprowadzić je palcami lub rozwałkować szklanką podsypując mąką .
  • Masa: ser zmielić w maszynce lub utrzeć w malakserze ,dodając po 1 jajku ucierać po chwili dodać mleko ,budyń,cukier i wszystko razem zmiksować,Masło rozpuścić w rondelku do rozpuszczonego masła wlać masę serową i gotować aż zgęstnieje ,gorącą masę wylać na placki i odstawić do wystygnięcia .Ciasto możemy polac polewa czekoladową i posypać wiórkami

Kalorie: 450

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy