Stefanka serowa

Ten przepis na stefankę dostałam od koleżanki,naprawdę polecam jest to delikatne i pyszne ciasto

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
450 kcal
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1 kostka margaryny Palmy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 20 dkg cukru pudru
  • Masa:
  • 0,5 kg sera białego
  • 4 jajka
  • 1 budyń smietankowy
  • 1/2szklanki mleka
  • 1/2 kostki masła roślinnego
  • 20 dkg cukru pudru

Przygotowanie

  1. ciasto:wszystkie składniki polączyć ze sobą i zagnieśc ciasto ,podzielic na 3 i upiec 3 placki na papierze,piec 7 min w temperaturze 180 st .Ciasto najlepiej jest włożyc do blaszki i rozprowadzić je palcami lub rozwałkować szklanką podsypując mąką .
  2. Masa: ser zmielić w maszynce lub utrzeć w malakserze ,dodając po 1 jajku ucierać po chwili dodać mleko ,budyń,cukier i wszystko razem zmiksować,Masło rozpuścić w rondelku do rozpuszczonego masła wlać masę serową i gotować aż zgęstnieje ,gorącą masę wylać na placki i odstawić do wystygnięcia .Ciasto możemy polac polewa czekoladową i posypać wiórkami
ser miód deser
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze