Staropolska nalewka

Smaczna nalewka. Nadaje się na typowo babskie wieczory, choć i panowie nią nie pogardzą.

Napojealkoholenalewki

Czas przygotowania:
151200 min.
Ocena:

(średnia 4.56 z 153 głosów)

Składniki:

  • chleb żytni razowy - 5 kromek
  • rodzynki - 3 łyżeczki
  • pączki brzozowe świeże - 3 łyżeczki
  • goździki - 10 szt
  • cynamon w kawałku - 2 cm
  • miód - 2/3 szkl
  • piwo jasne lub porter - 1 szkl
  • wódka żytniówka - 5 szkl

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Chleb pokroić w kostkę i ususzyć rumieniąc w piekarniku.
  • Pączki brzozowe i rodzynki umyć.
  • Do słoja wrzucić zrumienione (ale nie przypieczone)grzanki, pączki brzozowe, rodzynki i przyprawy korzenne.
  • Zalewamy żytniówką, zamykamy słój i pozostawiamy na dwa tygodnie - codziennie wstrząsamy słojem
  • Po dwóch tygodniach nalewkę filtrujemy.
  • Piwo mocno grzejemy, rozpuszczamy w nim miód i nieco ochładzamy.
  • Do ciepłego płynu wlewamy nalewkę, dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek.
  • Szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce przynajmniej na 3 miesiące.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy