Stamppot- wg Babcigramolki :

Stamppot- ,, Tłuczony garnek " -tradycyjne danie holenderskie . Przyprawiłam je wg własnego smaku.

dodany przez: Babciagramolka babciagramolka

dania mięsne puree ziemniaczane zapiekanki

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 196 głosów)

Składniki:

  • 4-6 ziemniaków
  • kawałek kapusty włoskiej ( taki jak białej we włoszczyźnie – objętościowo ma być tyle
  • co ziemniaków )
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz mielony

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Stamppot- wg babcigramolki : - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ugotować do miękkości w osolonej wodzie ziemniaki . Odcedzić . Dodać masło, śmietankę – utłuc kremowe puree . Kapustę pokroić w grubą kostkę i gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości . Odcedzić . Wymieszać z puree ziemniaczanym .Na tłuszczu obrumienić ponacinaną kiełbasę . W naczyniu do zapiekania ułożyć puree ziemniaczane z kapustą .Polać tłuszczem ze smażenia kiełbasy .Posypać mielonym pieprzem .W puree ziemniaczane wcisnąć kiełbasy .
  • Piekarnik włączyć 180 stopni. Wstawić naczynie z potrawą i zapiekać 40 minut.
  • Holendrzy robią stamppot z ziemniaków z jarmużem, brokułami, kiszoną kapusta , a nawet z sałatą .Zamiast kiełbasy podawany jest czasem smażony boczek lub bekon .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy