Przygotowanie: 5 minut Gotowanie: 12 minut Pieczenie: 15 minut Porcja: 535 kcal
Składniki:
1/2 kg ryżu basmati
3 łyżki oliwy
2 kawałki kory cynamonowej
po kilka goździków, ziaren kardamonu i czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki od kawy kuminu lub kminku (niemielonego)
sól
Spice rice - pilau z ryżu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i podsmażyć przyprawy. Wsypać ryż i smażyć chwilę, aż ryż zbieleje.
Zalać wodą (około 1 cm powyżej poziomu ryżu), posolić, wymieszać i przykryć. Doprowadzić do wrzenia, odkryć, gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 15 minut.