Spice rice - pilau z ryżu

Ocena:

4.44 (158)

  • 5 min.
  • dla 4 osób

Przygotowanie: 5 minut Gotowanie: 12 minut Pieczenie: 15 minut Porcja: 535 kcal

Składniki:

  • 1/2 kg ryżu basmati
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 kawałki kory cynamonowej
  • po kilka goździków, ziaren kardamonu i czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki od kawy kuminu lub kminku (niemielonego)
  • sól

Spice rice - pilau z ryżu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i podsmażyć przyprawy. Wsypać ryż i smażyć chwilę, aż ryż zbieleje.
  • Zalać wodą (około 1 cm powyżej poziomu ryżu), posolić, wymieszać i przykryć. Doprowadzić do wrzenia, odkryć, gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 15 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne