Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym

Przepis na danie kuchni włoskiej - spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym

dania z makaronemspaghetti

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 185 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg makaronu spaghetti
  • świeżo starty parmezan
  • świeża bazylia
  • PULPETY:
  • 2 grube kromki czerstwej bułki wrocławskiej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 60 dag mielonej chudej wołowiny
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, oliwa
  • SOS:
  • cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • sól, cukier, pieprz

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Bułkę namocz w mleku, odciśnij i rozdrobnij, wymieszaj dokładnie z resztą składników na pulpety. Masę przypraw do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formuj nieduże kulki, usmaż je na rumiano na oliwie. Zdejmij z patelni, trzymaj w ciepłym miejscu.
  • Sos: na tłuszcz ze smażenia pulpecików wrzuć posiekaną cebulę, seler i czosnek. Mieszając, zeszklij. Dodaj pomidory i wino, delikatnie przypraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Gotuj powoli, aż sos nieco odparuje. Włóż pulpety i duś razem 5 min. Całość przypraw do smaku. Spaghetti ugotuj al dente, odcedź, rozłóż na ogrzane talerze. Polej sosem pomidorowym z pulpecikami.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy