Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym

Przepis na danie kuchni włoskiej - spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym

Dodany przez:

Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg makaronu spaghetti
  • świeżo starty parmezan
  • świeża bazylia
  • PULPETY:
  • 2 grube kromki czerstwej bułki wrocławskiej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 60 dag mielonej chudej wołowiny
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, oliwa
  • SOS:
  • cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • sól, cukier, pieprz

Przygotowanie

  1. Bułkę namocz w mleku, odciśnij i rozdrobnij, wymieszaj dokładnie z resztą składników na pulpety. Masę przypraw do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formuj nieduże kulki, usmaż je na rumiano na oliwie. Zdejmij z patelni, trzymaj w ciepłym miejscu.
  2. Sos: na tłuszcz ze smażenia pulpecików wrzuć posiekaną cebulę, seler i czosnek. Mieszając, zeszklij. Dodaj pomidory i wino, delikatnie przypraw solą, pieprzem i cukrem.
  3. Gotuj powoli, aż sos nieco odparuje. Włóż pulpety i duś razem 5 min. Całość przypraw do smaku. Spaghetti ugotuj al dente, odcedź, rozłóż na ogrzane talerze. Polej sosem pomidorowym z pulpecikami.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
obiad kuchnia wloska spaghetti makarony spaghetti z pulpetami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze