Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Dodany przez:

Spaghetti carbonara

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 opakowanie boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 śmietana 18%
  • 2 żółtka
  • kawałek sera
  • makaron
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy na małe kawałki, siekamy cebulę, smażymy razem około 5 minut. Wlewamy do podsmażonego boczku połowę śmietany i dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy wszystko razem i dodajemy ugotowany makaron. W misce mieszamy pozostałą śmietanę z 2 żółtkami, doprawiamy solą i pieprzem, następnie wlewamy ją do makaronu z boczkiem. Mieszamy wszystko dokładnie, doprawiamy bazylią i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok. 6 min.) Spaghettii posypujemy na talerzu startym serem. Smacznego!

Wskazówki

Zobacz też: carbonara przepis wakacyjny

makaron obiad kolacja spaghetti boczek spaghetti carbonara
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze