Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

dania z makaronemspaghetti

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.44 z 172 głosów)

Składniki:

  • 1 opakowanie boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 śmietana 18%
  • 2 żółtka
  • kawałek sera
  • makaron
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Boczek kroimy na małe kawałki, siekamy cebulę, smażymy razem około 5 minut. Wlewamy do podsmażonego boczku połowę śmietany i dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy wszystko razem i dodajemy ugotowany makaron. W misce mieszamy pozostałą śmietanę z 2 żółtkami, doprawiamy solą i pieprzem, następnie wlewamy ją do makaronu z boczkiem. Mieszamy wszystko dokładnie, doprawiamy bazylią i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok. 6 min.) Spaghettii posypujemy na talerzu startym serem. Smacznego!

Porady

Zobacz też: carbonara przepis wakacyjny

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy