Spaghetti carbonara

Expresowy i pyszny obiad- nic prostszego!

Dodany przez:

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 op. makaronu spaghetti
  • 3 jajka
  • 20 dag sera żółtego w kawałku
  • 5 plastrów boczku
  • 5 ząbków czosnku
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Gotujemy makaron.
  2. W międzyczasie kroimy boczek w kosteczkę i czosnek w kawałki.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy boczek na skwiercząco, trochę przed wyłączeniem boczku wrzucamy czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę.
  4. Do miski wbijamy 3 jajka, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, wrzucamy starty żółty ser i dokładnie mieszamy.
  5. Ugotowany makaron (nie hartujemy go w zimnej wodzie) wrzucamy na patelnię z boczkiem i czosnkiem (zdjętą z gazu) i mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
  6. Następnie wlewamy jajka z serem i szybko i energicznie mieszamy, tak aby jajka się nie ścieły.
  7. Dorzucamy drobno posiekany szczypior.
  8. SMACZNEGO!;)

Wskazówki

Zobacz też: carbonara przepis wakacyjny

mięso jajka obiad czosnek kolacja spaghetti boczek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze