Spaghetti à la carbonara z bobem i łososiem

Spaghetti à la carbonara z bobem i łososiem to sycące danie obiadowe dla całej rodziny. Łosoś i bób są znakomitym źródłem białka. Wypróbuj spaghetti à la carbonara z bobem i łososiem.

dania z makaronemcarbonaraspaghetti

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 148 głosów)

Kroki wykonania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)1.Papier do pieczenia smarujemy oliwą, układamy filet z łososia, posypujemy grubo mieloną solą oraz pieprzem, zawijamy, a następnie pieczemy 15 min w temp. 180°C. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15–20 min, odcedzamy, łuskamy po przestudzeniu. Dokładnie myjemy jajka (a najlepiej używać naświetlonych, gdyż będziemy używać surowych żółtek) i oddzielamy żółtka od białek. Ścieramy 3/4 sera i mieszamy z połową żółtek.
  • tarty-ser-parmezan-fot.iStock-min (1)2.Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Gorący mieszamy z wyłuskanym bobem oraz żółtkami z serem, aż te się zetną. Na talerzach formujemy „gniazdka” ze spaghetti w sosie, w ich środki delikatnie wkładamy pozostałe żółtka. Na makaronie rozkładamy kawałki upieczonego łososia. Całość posypujemy świeżo młotkowanym pieprzem oraz resztą startego sera. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Porady

Zobacz także: fasolka szparagowa z makaronem, ziemniakami i pesto słonecznikowym

W przepisie na spaghetti à la carbonara z bobem i łososiem wykorzystano 250 g filetu z łososia.

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy