Sosy do mięs i pasztetów

Przyrządzisz je szybko i bez problemu, a dzięki nim nawet prosty posiłek zyska naprawdę eleganckie wykończenie.

Dodany przez:

Sosy do mięs i pasztetów

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • masło
  • bulion mięsny
  • kapary
  • jajka
  • sól, pieprz
  • galaretka porzeczkowa
  • korniszony
  • pikle

Przygotowanie

  1. Kaparowy
  2. Przygotowanie: 30 minut 3 łyżki masła stopić w rondelku, wsypać 5 łyżek mąki, mieszając, podsmażyć. Stopniowo dolewać szklankę mleka i 2 szklanki bulionu mięsnego, cały czas mieszając. Sos gotować na małym ogniu kilka minut. Dodać 3 łyżki kaparów, łyżkę soku z cytryny, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. 4 łyżki śmietany wymieszać z jednym żółtkiem, dodać do sosu, wymieszać, chwilę gotować. Sos przyprawić. Posypać grubo zmielonym czarnym pieprzem i grubo posiekanymi kaparami
  3. .
  4. Cumberland
  5. Przygotowanie: 15 minut
  6. 1/2 szklanki galaretki porzeczkowej utrzeć z 3 łyżeczkami ostrej musztardy, szczyptą cukru i soli. Wlać 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina i odcedzony sok wyciśnięty z 2 pomarańczy, dokładnie wymieszać. Sos przyprawić do smaku. Udekorować startą skórką pomarańczową.
  7. Chrzanowy
  8. Przygotowanie: 15 minut
  9. Duże, kwaskowate jabłko obrać, zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny. Szklankę śmietany ubić ze szczyptą cukru. Dodać 2 łyżki twarożku chrzanowego, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Dodać 3 łyżki chrzanu i jabłko. Wymieszać, ewentualnie jeszcze przyprawić. Udekorować jabłkiem.
  10. Ziołowy
  11. Przygotowanie: 20 minut
  12. Oczekiwanie: 1–2 godziny
  13. 4 jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, wyjąć żółtka, przetrzeć przez sito i utrzeć z 1–2 łyżkami soku z cytryny. Dodać łyżeczkę chrzanu i szczyptę cukru, wlać szklankę śmietany, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku. Białka posiekać. 2 łyżki rzeżuchy, 1/2 pęczka koperku i 1/2 pęczka szczypiorku opłukać, otrzepać z wody, posiekać. Zioła i posiekane białka dodać do sosu, wymieszać, przyprawić do smaku. Sos schłodzić 1–2 godziny w lodówce.Tatarski
  14. Przygotowanie: 15 minut
  15. 2 jajka ugotować na twardo, obrać, posiekać. 2 korniszony i 4 łyżki różnych pikli (grzybków, kolb kukurydzy, cebulek) drobno posiekać. Po 1/2 pęczka estragonu i koperku umyć, osuszyć, posiekać. Szklankę gęstego majonezu i 4 łyżki śmietany lekko ubić trzepaczką. Dodać jajka, zioła i pikle, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie można dolać kilka łyżek marynaty z pikli). Posypać piklami.
sos sosy do mięsa do pasztetu
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze