Sos chrzanowy

Ocena:

4.47 (207)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sos chrzanowy na zimno to niezastąpiony dodatek do wielkanocnych potraw. Świetnie komponuje się z jajkami ugotowanymi na twardo i domowymi wędzonkami, które królują na polskich stołach. Przepis na kremowy sos z tartym chrzanem jest banalnie prosty, a przygotowanie go zajmuje dosłownie kilka minut. Warto jednak pamiętać o jakościowych składnikach, które są gwarancją dobrego smaku.

Składniki:

  • tarty chrzan  50 g

  • majonez  100 g

  • jogurt  150 g

  • sok z cytryny  20 ml

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Sos chrzanowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mieszanie składników: do miski przekładamy tarty chrzan, majonez i jogurt. Łączymy składniki, mieszając je łyżką do uzyskania spójnego sosu.

  • Krok 2:

    Doprawianie: dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i ponownie mieszamy całość.

  • Krok 3:

    Gotowy sos chrzanowy: podajemy na stół lub przechowujemy w lodówce w zamkniętym naczyniu.

Porady

  • Do sosu najlepiej wybrać chrzan z jak najmniejszą ilością dodatków. Dobrze, gdy zawartość tartego korzenia wynosi minimum 70%, a pozostałe składniki na etykiecie to: cukier, cytryna, woda, olej rzepakowy i sól.
  • W wersji light możemy zrobić sos chrzanowy bez majonezu – z samym jogurtem naturalnym.
  • Aby zachować gęstą konsystencję sosu, można dodatkowo odsączyć chrzan z zalewy.
  • Warto wybrać gęsty jogurt naturalny – bałkański lub grecki.
  • Do sosu można dodać posiekany szczypiorek lub koperek.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sos chrzanowy na zimno – do czego podać?

Sos chrzanowy doskonale pasuje do jajek, ryb, domowych pieczeni podawany na zimno oraz wędlin – pieczonych, gotowanych lub wędzonych. Najbardziej popularne potrawy z jego dodatkiem to:

Sos chrzanowy na ciepło – propozycje potraw

W wariancie na ciepło przygotowujemy sos chrzanowy na bulionie warzywnym lub mięsnym – z dodatkiem masła i kwaśnej śmietany. Taki sos możemy podać do:

  • polędwiczek – pieczonych lub duszonych,
  • polędwicy Wellington – która otulona jest farszem grzybowym i owinięta ciastem francuskim lub innej pieczeni wieprzowej,
  • gotowanych ozorków – świetnie smakują nie tylko z sosem chrzanowym, ale także w sosie własnym lub musztardowym,
  • gulaszu z żołądków – lub innych podrobów drobiowych,
  • karkówki z piekarnika – także w wersji smażonej lub grillowanej,
  • szynki peklowanej, gotowanej lub pieczonej,
  • pieczonych lub grillowanych żeberek,
  • golonki peklowanej, gotowanej lub pieczonej.

Sos chrzanowy na Wielkanoc

Wielkanocny sos chrzanowy sprawdza się praktycznie do wszystkiego, co znajduje się na świątecznym stole. Świetnie pasuje do dań na ciepło i zimno, a zwłaszcza do jajek ugotowanych na twardo, które są symbolem odradzającego się życia.

W tradycji chrześcijańskiej chrzan także ma znaczenie symboliczne. Jego ostry smak nawiązuje do goryczy i męczeńskiej śmierci Jezusa. W niektórych domach korzeń chrzanu kroi się w słupki. Mają one przypominać gwoździe, którymi przybito go do krzyża.

Zdarza się, że w wielkanocnym wariancie do sosu chrzanowego dodawane są jajka. Gotujemy je na twardo, a po wystudzeniu obieramy ze skorupek i rozgniatamy widelcem, jak w klasycznym przepisie na pastę jajeczną.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne