Sosik do gołąbków

Pyszny sosik pomidorowy do gołąbków

bulionSosy

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.48 z 198 głosów)

Składniki:

  • 3/4 l bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki mąki
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zagotować wywar spod gołąbków, dodać koncentrat. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Dodać do wywaru. Mąkę rozprowadzić w kilku łyżkach wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Z zasady gołąbki dusimy gołąbki w bulionie z kostką rosołową, dlatego nie dodałam jej do wywaru.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy