Sosik do gołąbków

Pyszny sosik pomidorowy do gołąbków

Dodany przez:

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 5 głosów)

Składniki

  • 3/4 l bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki mąki
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Zagotować wywar spod gołąbków, dodać koncentrat. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Dodać do wywaru. Mąkę rozprowadzić w kilku łyżkach wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Z zasady gołąbki dusimy gołąbki w bulionie z kostką rosołową, dlatego nie dodałam jej do wywaru.
sos cebula bulion koncentrat pomidorowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze