Sos mięsny

Ocena:

4.36 (181)

  • 45 min.
  • dla 1 osoby

Bardzo dobry sos do kopytek, klusek śląskich i klusek na parze.

Składniki:

  • mięso wieprzowe (łopatka, schab) 70 dag
  • olej 2 łyżki
  • pieczarki duże 7 sztuk
  • mąka 1 łyżka
  • czosnek granulowany do smaku
  • cebula 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kostka bulionowa 1 sztuka

Sos mięsny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy czosnkiem granulowanym ewentualnie czosnkiem roztartym ze solą. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie mięso kroimy na porcje i podsmażamy na gorącym oleju. Przekładamy do rondla i zalewamy przygotowanym z kostki mięsnej bulionem (tak, by zakrył mięso). Stawiamy na małym ogniu i dusimy. Pieczarki myjemy i kroimy na dość grube plastry lub ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy pieczarki i chwilę podsmażamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku. Jedną porcje mięsa rozdrabniamy widelcem (ewentualnie kroimy nożem) i dodajemy z powrotem do sosu. Pozostałe mięso wyjmujemy. Jeśli chcemy, by sos był bardziej zawiesisty, łyżkę mąki rozprowadzamy wodą bądź śmietaną i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy.Dodajemy ponownie mięso. Sos jest bardzo dobry do kopytek, klusek śląskich i klusek na parze.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne