Sos truskawkowy

Wspaniale truskawkowy i bajecznie aromatyczny sos. Niezastąpiony dodatek do lodów i deserów. Pycha!

DeseryPrzetworySosy

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 196 głosów)

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 200 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 ml śmietanki 30%

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Truskawki myjemy, wkładamy do rondelka o grubym dnie i gotujemy na wolnym ogniu (uważając aby się nie przypaliły), aż do uzyskania w miarę jednolitej "papki".
  • Następnie przecieramy przez drobne sito, dodajemy cukier i gotujemy (dość często mieszając), aż sos uzyska gęstość śmietany - mi zajęło to około 20min. Teraz dolewamy śmietankę kremówkę oraz sok z cytryny, gotujemy jeszcze przez 5 min i gotowe. Sos przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
  • Smacznego!
  • Zapraszam do siebie: www.wkrainiesmakow.blogspot.com

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy