sos słodko-kwaśny do słoika

To danie nie wymaga dużo czasu, ani dużych kulinarnych umiejętności ale robi wrażenie.

Dodany przez:

sos słodko-kwaśny do słoika

Dania gotowe

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • pokaż szczegóły 23-09-09
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 1 puszka ananas
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • puszka pędów bambusa
  • 3 ząbki czosnku
  • 2łżki stołowe octu albo cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • kilka szczypt papryki mielonej
  • sól, pieprz,majeranek
  • łyżka oleju lub oliwy
  • mniejsze pół szklanki mąki do zagęszczenia
  • opcjonalnie pierś z kurczaka

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy w kostkę chwile podsmażamy dodajemy kukurydze i jeszcze chwile smażymy.
  2. Paprykę, Marchewkę i ananasa kroimy w słupki.
  3. Wszystkie składniki wrzucamy do cebuli i kukurydzy, zalewamy wodą tak żeby dokładnie wszystko przykryć i gotujemy 30 min.
  4. Na koniec zagęszczamy mąką wymieszana z całym sokiem ananasowym.sosu wystarczy na 3 słoiki 1 litrowe.Można doda podsmarzone piersi albo zostawić jako danie wegetariańskie.tak przygotowany sos w kazdej chwili można odgrzać i podawać z ryżem lubmakaronem.
warzywa obiad sos
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze