sos słodko-kwaśny

z cukinii, papryki i cebuli... świetny do makaronu, ryżu i nie tylko... bez pasteryzowania!

SałatkiPrzetworySosyPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 202 głosów)

Składniki:

  • 3 kg cukinii (młodej)
  • 1 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg cukru
  • 0,9 l koncentratu pomidorowego (duży słoik)
  • 3 łyżki + 2 łyżeczki soli
  • 1/2 l octu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1-2 łyżeczki chili

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cukinię (jeśli młoda to ze skórką), paprykę (oczywiście wydrążyć środek) i cebulę umyć i skroić w kostkę, posolić 3 łyżkami soli i odstawić na noc. Zleć wodę z warzyw. Zagotować ocet i cukier w dużym garnku. Wrzucić warzywa do zalewy i gotować 20 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki soli, słodką paprykę i chili (jeśli 1 łyżeczka-łagodny, jeśli 2 ł. to będzie na ostro). Gotować jeszcze 10 minut. Wkładać do słoików, zakręcić i odstawiać do góry dnem. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy