Sos serowy

Ocena:

4.31 (197)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sos serowy to pyszny dodatek do wielu dań i przekąsek, idealnie nadaje się do makaronu, frytek, nachosów, włoskich paluszków i świeżych warzy w słupkach. Polecamy przygotować go na bazie oryginalnego sera cheddar, który charakteryzuje się lekko ostrym i jednocześnie orzechowym smakiem. To z pewnością świetna propozycja na spotkanie ze znajomymi, wieczór filmowy lub imprezę. Zrobiony w domu będzie o niebo lepszy i zdrowszy. Podpowiadamy, jak zrobić sos serowy, który nada niepowtarzalny charakter potrawom.

Składniki:

  • masło  50 g

  • cheddar  250 g

  • mąka pszenna  15 g

  • mleko  125 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Sos serowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cheddar: ścieramy go na tarce o grubych oczkach.

  • Krok 2:

    Podgrzewanie sera z mlekiem: w garnku o grubym dnie roztapiamy masło i dolewamy mleko – całość podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W dalszej kolejności dodajemy ser i gotujemy na wolnym ogniu, do czasu aż ser się roztopi. 

  • Krok 3:

    Zagęszczanie i doprawianie: bazę serową mieszamy za pomocą trzepaczki i dosypujemy stopniowo mąkę, dokładnie mieszając. Sos serowy doprawiamy i ponownie mieszamy. Można dosypać również inne ulubiony przyprawy.

Porady

  • Przepis na sos serowy można nieco zmodyfikować, dodając do niego inne typy sera, w tym również serki topione. Warto jednak, by głównym składnikiem był cheddar, jest twardy, kruchy, odpowiada też za charakterystyczną teksturę i wyrazisty smak sosu.
  • Sos serowy najlepiej podawać na gorąco – wtedy jest on najsmaczniejszy.
  • Jednym ze składników naszego sosu z serem jest mleko. Jeśli dodamy takie o większej zawartości tłuszczu niż 1,5%, to możemy zrezygnować z dodawania masła.
  • Jeśli preferujemy sos serowy na ostro, to wystarczy dodać do niego drobno posiekaną papryczkę chili.
  • Schłodzony sos serowy może przybrać konsystencję masła. To idealna propozycja na pastę do kanapek. Sprawdzi się też jako baza do zupy serowej lub sosu śmietanowego.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sos serowy do makaronu 

Sos serowy bardzo dobrze komponuje się z makaronem – taka propozycja jest szczególnie uwielbiana przez Amerykanów. Mac and cheese śmiało można uznać za jedno z tradycyjnych amerykańskich dań. Chociaż ta propozycja nie należy to potraw niskokalorycznych, to z całą pewnością jego smak wszystko rekompensuje. Można wykonać go dokładnie według naszego przepisu lub lekko go zmodyfikować. Jeśli preferujemy bardziej lejące sosy, to możemy użyć więcej mleka lub słodkiej śmietanki. Wtedy wyjdzie nam makaron z sosem śmietanowo-serowym. Możemy dodać do niego warzywa np. brokuły lub kalafior, świetnie sprawdzą się również podsmażone pieczarki z cebulką. Oprócz tego można także pomyśleć o dodatku mięsnym – z makaronem najlepiej skomponuje się kurczak, indyk lub pulpeciki wieprzowe. 

Sos serowy do nachos i nie tylko

Sos serowy, a właściwie to dip, pasuje do wielu przekąsek:

  • nachos – tradycyjnych, meksykańskich chrupek kukurydzianych, bez których wielu kinomaniaków nie wyobraża sobie seansu filmowego. Powinien być on gęsty – zbyt rzadki nie będzie się utrzymywał. Można samemu kontrolować gęstość sosu, dodając mniej lub więcej mleka – w zależności od naszych indywidualnych preferencji. 
  • frytek - tradycyjnych z ziemniaków, zarówno cienkich, jaki i grubszych, belgijskich, a także z batatów i innych warzyw, np. selera bądź buraka.
  • krakersów - odpowiednie będą małe i większe, w zależności od tego, które bardziej lubimy. Możemy też posmarować jeden krakers sosem serowym i nałożyć na niego drugi. W ten sposób powstaną oryginalne kanapeczki.
  • paluszkami grissini - tu również mamy duży wybór, dostępne są cienkie i grube, mają też różne smaki. Bez problemu kupimy pszenne, ale też z dodatkiem czosnku lub ziół.
  • warzywami pokrojonymi w słupki - do wyboru mamy marchewki i łodygi selera naciowego.

Sos serowy z serka topionego

Alternatywą jest sos serowy z serków topionych. Poprawnie przygotowany, zachwyca swoją gładką, kremową konsystencją. Jego smak uzależniony jest od tego, na jakie serki postawimy. Na rynku mamy ich spory wybór – począwszy od serów śmietanowych, przez paprykowe, aż po pieczarkowe. Przepis na tę wersję jest dokładnie taki sam, z tą różnicą, że zamiast cheddara dodaje się właśnie serki topione. Można komponować go z dowolnych serów – zgodnie z zasadą zero waste możemy wykorzystać te, które zalegają nam w lodówce i nie wiemy co z nimi zrobić.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne