Sos prowansalski - na zimno - do ryb

Każda ryba, nawet najzwyklejsza, podana z dobrym sosem staje się daniem godnym na Wigilijny stół.

Dodany przez:

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 3 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • żółtko jaja surowe - 1 szt
  • oliwa - 1 szkl
  • czosnek - 9 - 10 ząbków
  • ocet winny - 0,5 łyżeczki
  • bułka- bez skórki - 1 kromka
  • śmietanka - 1 łyżka
  • sól

Przygotowanie

  1. Bułkę skropić słodką śmietanką, pozostawić na kilka minut.
  2. Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć go z solą.
  3. Namoczoną miękką bułkę włożyć do miski i ucierać, dodając surowe żółtko, roztarty czosnek i ocet.
  4. Cały czas ucierając, dodawać po kropli oliwę.
  5. Gdy sos będzie miał już gęstą konsystencję lekko go schłodzić.
  6. Podawać do gotowanych ryb.
sos na zimno do ryby
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze