Sos pieczarkowy ze śmietaną

Sos, który podajemy z makaronem, ryżem, kaszą, jajkami, warzywami, drobiem oraz z rybami.

dodany przez: Aseret

Sosy

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 201 głosów)


Składniki:

  • * pieczarki 200 g
  • * oliwa 2 łyżki
  • * mleko 1,5 szklanki
  • * śmietana 3/4 szklanki
  • * mąka 2 łyżki
  • * masło 2 łyżki
  • * sól
  • * pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Masło stopić, wymieszać z przesianą mąką, podgrzewać chwilę mieszając, ale nie dopuścić do zrumienienia.
  • Do podgrzanego tłuszczu z mąką dolewać powoli mleko, mieszając równomiernie trzepaczką i podgrzewać do zawrzenia.
  • Gdy zawrze - dodać śmietanę, wymieszać.
  • Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i drobno poszatkować, a następnie lekko podrumienić na oliwie, osolić.
  • Przygotowany sos przyprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać, wyłożyć do sosjerki dodając usmażone pieczarki.
  • Podawać do warzyw gotowanych, jaj, ryb i drobiu, oraz do potraw mącznych i z kasz.
  • window.onload=window.print();
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy