Sos majonezowy

Ocena:

4.54 (166)

  • 5 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Sos majonezowy to prosty i pyszny sos, który można wykorzystać jako dodatek do kanapek, pizzy, tortilli, sałatki, surówki czy nawet domowych burgerów. Sos majonezowy to także obowiązkowy dodatek do jajek, w tym również tych wielkanocnych. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu – wystarczy tylko zmieszać majonez z jogurtem typu greckiego, a także doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos majonezowy w bardzo łatwy sposób można przeobrazić w sos czosnkowy – wystarczy dodać dwa ząbki czosnku. Poniżej podajemy prosty przepis na sos majonezowy! 

Składniki:

  • majonez  50 g

  • jogurt grecki  50 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Sos majonezowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jogurt z majonezem łączymy - dokładnie mieszamy łyżką lub blendujemy, żeby sos majonezowy miał idealnie gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z przybraniem z estragonu lub innych świeżych ziół.

    Sos majonezowy

Porady

  • Smak sosu majonezowego możemy wzbogacić, dodając do niego różne przyprawy – świetnie sprawdzi się sproszkowana papryka chilli, koperek, czosnek granulowany, a także zioła prowansalskie. 
  • Sos majonezowy stanowi bardzo dobrą bazę do przygotowania innych sosów – np. koperkowego, bazyliowego, czosnkowego, musztardowego i wielu innych. Ciekawą wariacją na temat sosu majonezowego jest sos z dodatkiem mango, który świetnie sprawdzi się do słodko-kwaśnych dań, a także potraw kuchni orientalnej. 
  • Nasz przepis na sos majonezowy stanowi świetną i zdrowszą alternatywę dla dostępnych w sklepach gotowców. Będzie on jeszcze zdrowszy, jeśli przygotujemy również domowy majonez
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sos majonezowy – do czego pasuje? 

Sos majonezowy śmiało można nazwać sosem uniwersalnym, ponieważ dobrze komponuje się i wzbogaca smak niemal każdej potrawy. W pierwszej kolejności należy wymienić – jajka w sosie majonezowym, które stanowią, niemal już tradycyjną, przystawkę wielkanocną. Oczywiście, można je serwować również na inne okazje – przyjęcia, urodziny czy nawet spotkania w gronie rodzinnym, czy znajomych. Sos majonezowy bardzo dobrze współgra również z różnymi sałatkami – np. z kurczakiem, makaronową czy jarzynową. Można dodawać go również do surówek, jako bazę do domowych tortilli, pizzy czy nawet burgerów. Świetnie sprawdza się również do nuggetsów z kurczaka

Sos majonezowy bez jogurtu 

Sos majonezowy można przygotować również bez jogurtu – zamiast niego możemy dodać, np. śmietanę (warto jednak zwrócić uwagę, że wówczas będzie on nieco bardziej kaloryczny), kefir, a nawet maślankę. Możemy przygotować również wersję fit sosu majonezowego – wykorzystując majonez typu light oraz jogurt naturalny. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne