Sos jasny

Ocena:

4.52 (174)

  • 40 min.
  • dla 6 osób
Sos do mięs i innych potraw

Składniki:

  • - 0,5litra wody
  • - 0,5 marchwii
  • - 0,5 pietruszki
  • - 0,5 małego selera
  • - kawałek pora
  • - sól
  • - pieprz
  • - łyżka masła
  • - łyżka mąki
  • - gałka muszkatałowa
  • - 3 łyżki śmietany

Sos jasny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Warzywa gotujemy do miękkości, po czym miksujemy blenderem (w zupie)
  • 2. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszając wlewamy trochę bulionu warzywnego, mieszamy i przekładamy do ugotowanego "rosołu"
  • 3. Ponownie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatałową
  • 4. Dodajemy śmietanę
  • Sos świetnie się nadaję do różnych mięs, jak również jako dodatek do dań z poprzedniego obiadu
  • [przykład: wczorajsze kotlety mielone zrobiłam w tym sosie (włożyłam je do bulionu, zanim doprawiałam czymkolwiek), do tego zrobiłam kopytka z pozostałych ziemniaków i polałam sosem, naprawdę ciekawe rozwiązanie, a przy tym zupełnie inny smak]
  • Życzę smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne