Sos grzybowy

Klasyczny sos grzybowy ! Taki lubię najbardziej, a na dodatek tylko pure z ziemniaków i nic więcej !

Sosy

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.51 z 143 głosów)

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki)
  • 1 duża cebula
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Grzyby czyścimy szczoteczką, nie powinno się ich myć, bo nasiąkają wodą jak gąbka ! Następnie kroimy je w plastry.
  • Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, do momenu aż będzie szklista. Przekładamy ją do garnka, dorzucamy do niej pokrojone grzyby, przyprawy i zalewamy 1 szklanką wody. Dusimy na wolnym ogniu około 30 minut, do momentu kiedy grzyby będą miękkie. Następnie do sosu dodajemy śmietanę i jeszcze chwilkę gotujemy. Jeśli sos wyjdzie za rzadki możemy go zagęścić odrobiną mąki. Podajemy posypany natką z pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy