Sos grzybowo-cebulowy w śmietanie

Pyszny sos grzybowy ze śmietaną przygotowany ze świeżych leśnych grzybków. Taki będzie najlepszy! Sos grzybowy ze śmietaną pasuje do placków, kopytek, makaronu, ale też dań mięsnych.

Sosy

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 181 głosów)

Składniki:

  • ok. 20 sztuk różnych leśnych świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 opakowanie śmietany 18% 300 ml
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Grzyby oczyszczamy, ciachamy w mniejsze kawałki.
  • Obgotowujemy ok. 20 min.
  • Cebule kroimy drobno i podsmażamy na maśle i oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i znowu chwilę podsmażamy.
  • Na patelnię wkładamy obgotowane grzyby, mieszamy z cebulą.
  • Mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku.
  • Dusimy ok 10 min do odparowania odrobiny i zgęstnienia sosu - co jakiś czas mieszamy.
  • Wkładamy w miseczki, bądź na talerz obok ziemniaków, kopytek czy kaszy gryczanej.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy