Sos do ryb - chrzanowy

Sos podajemy do gotowanych i pieczonych ryb

Sosy

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 198 głosów)

Składniki:

  • starty świeży chrzan - 5-6 łyżek
  • masło - 2 czubate łyżki
  • mąka - 1 czubata łyżka
  • surowe żółtka jaj kurzych - 2-3 szt
  • cukier - szczypta
  • biały pieprz
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • sól
  • wywar z ryby - 2 - 2,5 szkl

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • W rondlu stopić masło, dodać do niego mąkę i zrobić białą zasmażkę.
  • Powstałą zasmażkę rozprowadzić zimnym wywarem i ciągle mieszając gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia sosu.
  • Doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny.
  • Zaciągamy żółtkami, dodajemy chrzan, mieszamy i dokładnie podgrzewamy.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy