Sos do pizzy

Ocena:

4.55 (152)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sos do pizzy to bardzo ważny, chociaż nieco niedoceniany, składnik tego włoskiego dania. Najlepszy sos do pizzy przygotowuje się na bazie świeżych pomidorów. Opcjonalnie możemy wykorzystać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy lub passatę pomidorową. Jeśli zależy nam na odwzorowaniu włoskiej pizzy, to warto włożyć nieco więcej wysiłku w przygotowanie sosu do pizzy, który niekiedy stanowi tajemnicę pysznego smaku tej włoskiej potrawy. Poniżej podpowiadamy, jak przygotować sos do pizzy! 

Składniki:

  • koncentrat pomidorowy  200 ml

  • pomidor  800 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  4 ząbki

  • oliwa z oliwek  1 łyżka stołowa

  • oregano  5 g

  • bazylia  5 g

  • czosnek granulowany  5 g

  • pieprz  5 g

  • cukier  3 g

  • sól  5 g

Sos do pizzy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przepis na sos do pizzy zaczynamy od rozgrzania oliwy z oliwek w garnku o grubym dnie. Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę, potem przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy przez krótką chwilę. 

  • Krok 2:

    Dalej dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory i doprawiamy do smaku przyprawami z przepisu. Całość przykrywamy i dusimy, aż pomidory się całkowicie rozpadną. Na sam koniec mieszamy z koncentratem pomidorowym oraz przecieramy przez drobne sitko. 

Porady

  • Domowy sos pomidorowy najlepszy będzie z mięsistych pomidorów - te najsmaczniejsze są w sezonie
  • Sos do pizzy możemy przygotować na zapas – możemy przełożyć go do słoiczków i pasteryzować na gorąco. Taki sos można przechowywać w domowej spiżarni przez kilka miesięcy (jeśli nie dodamy do niego cebuli, to nawet znacznie dłużej). 
  • Zamiast świeżych pomidorów w przepisie na sos do pizzy, możemy wykorzystać z pomidory z puszki – najlepiej sprawdzą się pomidory pelati, które zbieranie są w najgorętsze dni. Zwykle są one spożywane bez skórki, a ich cechą charakterystyczną jest słodki smak. 
  • W zależności od naszych preferencji możemy przygotować sos pomidorowy do pizzy o różnych konsystencjach. Jeśli nie przeszkadzają nam kawałki pomidorów, to możemy nakładać go od razu po przegotowaniu. W niektórych regionach Włoch sos pomidorowy przygotowuje się ze świeżych i zimnych pomidorów wymieszanych z oliwą i doprawionych solą i pieprzem do smaku. Z kolei, jeśli przepadamy za sosem o bardzo gładkiej konsystencji, przed nałożeniem na pizzę, możemy go dokładnie zblendować. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić sos do pizzy? 

Istnieje wiele różnych szkół przygotowania sosu do pizzy – inny przepis uznają za najlepszy, natomiast inny amerykanie. Wyjątkowość włoskiego sosu do pizzy tkwi w jego prostocie – zazwyczaj przygotowuje się go z dwóch lub trzech składników: pomidorów, cebuli oraz przypraw. Niekiedy dodaje się również czosnek i oliwę z oliwek. Jednakże sekretem jego niepowtarzalnego smaku są pomidory, z których słynie gorąca Italia. Włoskie pomidory dojrzewają w pełnym słońcu, są bardzo soczyste i intensywne w smaku. Z kolei amerykański sos do pizzy, oprócz pomidorów, wody, oliwy z oliwek, zawiera również cukier, sok z cytryny i wiele przypraw. Ten wariant jest znacznie częściej spotykany w polskich gospodarstwach domowych. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne