Do sosu można dodać mięso mielone lub zostawić go w takiej bezmięsnej postaci.
Składniki:
1/2 dużej cebuli
2 duże ząbki czosnku
olej do smażenia
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/4 łyżeczki kolendry mielonej
1 duża szczypta chili
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego z bazylią
500 ml wody
1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %
1 lekko czubata łyżka mąki pszennej
sól do smaku
Prosty sos pomidorowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać do tego bazylię i przyprawy. Wymieszać i lekko podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Wlać 300 ml wody, wymieszać i zagotować. Resztę wody dokładnie wymieszać ze śmietaną i mąką. Zagęścić tym sos, ponownie doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić do smaku solą. Sosem można polać np. ugotowany makaron i dodatkowo posypać go startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki