Sos chrzanowy na zimno

bardzo smaczny sos do wędlin, pieczonych mięs, pasztetu

Sosymajonez

Czas przygotowania:
20 min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 163 głosów)

Składniki:

  • 1 słoiczek startego chrzanu około 150 gram, lub użyć swieżo startego
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 łyżeczka musztardy, u mnie stołowa
  • 1 łyżka majonezu, u mnie Winiary
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego np. grecki lub smietany gęstej kwasnej 22%
  • Sól, pieprz kolrowy swieżo zmielony, do smaku
  • szczypta cukru
  • 1-3 łyżeczki sosu słodko- pikantnego Chili Tao Tao, do smaku
  • sok z połowy cytryny

Kroki wykonania:

  • Do miski wrzucić majonez, chrzan, musztardę, jogurt, jajka pokrojone na ćwiartki i razem zmiksować podręcznym blenderem.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i sosem Chili. Schłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy