Sorbet z mango - najprostszy przepis dla dzieci i dorosłych

Sorbet z mango to jeden z prostych przepisów na domowe, lodowe smakołyki. Aby przyrządzić pyszne mrożone słodkości w domu, wystarczy mocny blender, owoce i odrobina kreatywności. Efekt ucieszy bardziej niż lody z ulubionej cukierni, bo sorbet z mango zrobiliśmy sami, według własnych upodobań. W dodatku jest zdrowy, a my mamy pełną kontrolę nad tym, co się w nim znajdzie. Sprawdźcie, jak z sześciu składników przygotować domowy sorbet mango. Do przygotowania sorbetu z mango najlepszy będzie soczysty owoc, który po zamrożeniu tylko zyska na smaku!

sorbetydeser na zimno

Czas przygotowania:
46 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 158 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Mango kroimy i wyciągamy miąższ, podobnie z melonem Galia - pozbywamy się pestek, zostawiając miąższ. Banana obieramy. Owoce blendujemy i mrozimy w pojemniczkach lub w foremkach na kostki lodu.
  • 2.Miąższ mango i melona umieszczamy w pojemniku blendera. Miksujemy do połączenia. Dodajemy pokrojonego na małe kawałki banana, posiekaną miętę i sok wyciśnięty z limonki oraz opcjonalnie syrop klonowy. Miksujemy na niezbyt wysokich obrotach, aż masa będzie jednolita i kremowa. Sorbet możemy jeść od razu lub włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

Porady

Mrożone owoce wykorzystujemy zwykle po sezonie – do ciast, na kompoty lub koktajle. A gdyby tak sięgnąć po nie w środku lata i przyrządzić szybkie domowe lody? Np. sorbet z mango z dodatkiem melona i banana? To prosty sposób na orzeźwiający deser, bez kilkugodzinnego mrożenia i mieszania zastygającej masy. Owoce, z których będziemy przygotowywać lody, warto obrać, usunąć ewentualne pestki i pokroić na cząstki. Gdy później są mocno zmrożone, dzielenie może być utrudnione. Przed miksowaniem odkładamy je tylko na kilka minut, aby zewnętrzna warstwa owocu mogła lekko zmięknąć, a ostrza blendera nie miały problemu z rozdrabnianiem składników. Owoce dobrze jest też podzielić na porcje w pudełkach i woreczkach do mrożenia.

Jeśli zależy nam na aksamitnie kremowych lodach, skorzystajmy z prostej, ręcznej maszynki, której misę mocno schładzamy. Taki pojemnik można zwykle wkładać do zamrażarki wraz z lodami, gdy chcemy mrozić je dłużej i mieszać mniej więcej co godzinę. Aby przygotować sorbet mango naprawdę błyskawicznie, przyda się porządny blender z ostrymi nożami. Idealny do blendowania, ale przede wszystkim kruszenia lodów i innych zamrożonych produktów. Gwarantujemy, że w taki sprzęt do kuchni warto zainwestować.

Notka redakcyjna

Sorbet z mango - przepis na szybko

Sorbet z mango to propozycja, którą przygotujecie błyskawicznie i może być konkurencją dla innego klasyku z mango, czyli mango lassi. Sorbet nie zawiera nabiału, więc będzie doskonały także dla osób na diecie bez laktozy. Nasz wakacyjny przepis na sorbet mango to połączenie miąższu z mango z melonem Galia - bardzo soczystym i słodszym, a także z dojrzałym bananem. Uzyskamy jeszcze ciekawszy smak, jeśli zmiksujemy sorbet mango z ziołami, np. miętą, melisą albo tajską bazylią. Podobnie możemy urozmaicać również lody jogurtowe.

Sorbet mango bez cukru

Sorbet z mango to opcja zmrożonego deseru, po którą także mogą sięgać osoby na diecie lub cukrzycy. W przypadku diabetyków warto jednak sprawdzić indeks glikemiczny deseru, szczególnie kiedy oprócz samego mango do przygotowania zostały wykorzystane inne owoce. Sorbet mango zazwyczaj przygotowuje się bez dodatkowych słodzików - i wbrew pozorom sorbet mango bez cukru nie jest mdły czy nudny! Wybierając soczyste owoce możemy sami kontrolować poziom słodyczy, a ewentualnie dodać do smaku zamienniki białego cukru, takie jak syrop klonowy czy miód - to są jednak dodatki opcjonalne. Sorbet mango i kalorie w takiej sytuacji będą pod kontrolą!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy