Sorbety pomarańczowe na patyku

Lody w zimie? Dlaczego nie! Jako że mamy pod dostatkiem cytrusów, robimy sorbety pomarańczowe na patyku.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
9 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 120 ml prostego syropu cukrowego (proporcje: 2 części cukru na 1 część wody)
  • 600 ml soku wyciśniętego z czerwonych pomarańczy
  • szczypta soli
  • kilka plasterków czerwonych pomarańczy

Przygotowanie

  1. Drewniane patyczki do lodów moczymy przed użyciem przez godzinę w letniej wodzie. 6 łyżek syropu łączymy z sokiem z pomarańczy oraz solą. Mieszamy do połączenia się składników. W razie potrzeby dodajemy więcej syropu, sok powinien być słodki. Do foremek do lodów lub pojemniczków po jogurcikach wkładamy po 2 cienkie plasterki pomarańczy, wlewamy sok i wstawiamy do zamrażarki.
  2. Po godzinie w lekko stężałą masę wbijamy patyczki do lodów i dalej zamrażamy. Przed podaniem foremki zanurzamy na kilkanaście sekund w cieplej wodzie i wyjmujemy.
  3. Po godzinie w lekko stężałą masę wbijamy patyczki do lodów i dalej zamrażamy. Przed podaniem foremki zanurzamy na kilkanaście sekund w cieplej wodzie i wyjmujemy.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019

Wskazówki

Zobacz też: sorbet cytrynowo-miętowy

deser pomarańcze sorbet Sorbet pomarańczowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze