Kiszone cytryny

Ocena:

4.39 (158)

  • 30 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Kiszone cytryny w najprostszym przepisie. Wyraziste, pyszne i oryginalne w smaku!

Składniki:

  • 10 cytryn
  • 5 goździków
  • 6 łyżeczek grubej soli
  • 3 liście laurowe
  • 21 ziarenek pieprzu
  • 21 ziarenek kolendry
  • 2 łyżki oliwy

Kiszone cytryny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Słoik 3/4 litra sterylizujemy 15 min w gorącym piekarniku. Z pięciu cytryn wyciskamy jak najwięcej soku. Pozostałe cytryny dokładnie szorujemy, aby usunąć z nich wosk, przelewamy wrzątkiem i osuszamy. Każdą cytrynę nacinamy wzdłuż na krzyż. W nacięcia wciskamy po jednym goździku i wsypujemy sól. Cytryny wkładamy do słoja, wrzucamy liście laurowe, pieprz i kolendrę.

    Cytryny nacięte
  • Krok 2:

    Zalewamy wszystko sokiem wyciśniętym z cytryn i uzupełniamy letnią, przegotowaną wodą, aby przykryła owoce. Na wierzch wlewamy oliwę, która zapobiegnie pleśnieniu. Zamykamy słoik. Odstawiamy na miesiąc w chłodne, ciemne miejsce. Będą się trzymać do roku.

    Kiszone cytryny

Porady

  • Solenie zmiękcza skórki i zaostrza smak cytryn, więc używamy ich z umiarem.
  • Kiszone cytryny podajemy jako dodatek do pieczonego mięsa i ryb. Pokrojonymi w małe cząstki posypujemy sałatki. Doskonałej pikantnej zalewy możemy użyć do przyprawiania sosów do sałatek, kuskusu i zaprawienia gulaszy. Warto zrobić więcej – takie przetwory z cytryny będą idealne na prezent.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne