Sok z owoców jagodowych

Ocena:

4.47 (169)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 2 osób
Prosty do zrobienia i smaczny. Mozna go zrobic z czarnego bzu, malin, jezyn i nie tylko.

Składniki:

  • 1kg cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 kg dowolnych owoców jagodowych (bez czarny, maliny, jeżyny, porzeczki, jagody, aronia, poziomki, truskawki itp.)

Sok z owoców jagodowych - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Owoce przebrać, oczyścic i przepłukać.
  • Do garnka włozyć owoce, wsypac cukier, wlać wodę i gotować na małym ogniu przez 20 minut od momentu zagotowania).
  • Gotowy sok przecedzić przez gęste sito lub czystą lniana ściereczkę. Przelać do butelek lub słoików, pasteryzować 15-20 minut.
  • Owoce mozna wcześniej rozgnieść.
  • Taki sok można m.in. wykorzystywać jako napój po rozcieńczeniu wodą lub do herbaty.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne