SOK Z KWIATOW CZARNEGO BZU

PYCHA !!! BARDZO AROMATYCZNY SOK

Przetworysok

Czas przygotowania:
2880 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.5 z 190 głosów)

Składniki:

  • 30 KIŚCI BZU
  • 1 CYTRYNA ZE SKORKA
  • 1 LITR PRZEGOTOWANEJ WODY (ZIMNEJ)
  • 1 ŁYŻKA KWASKU CYTRYNOWEGO
  • 2 KG CUKRU

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • KIŚCIE BZU PODZIELIĆ NA 2 CZĘŚCI .PIERWSZA UŁOŻYĆ W GARNKU ,NA TO POKROIĆ PÓŁ CYTRYNY ZE SKORKA W PLASTRY. NA CYTRYNĘ UKŁADAMY POZOSTAŁE KIŚCIE BZU I RESZTĘ CYTRYNY POKROJONEJ W PLASTRY.DO PRZEGOTOWANEJ ZIMNEJ WODY DODAJEMY KWASEK CYTRYNOWY I ZALEWAMY KIŚCIE BZU. DOBRZE JAK KIŚCIE SA CZYMŚ PRZYCIŚNIĘTE. POZOSTAWIAMY TO NA 48 GODZIN. PO TYM CZASIE ODCEDZAMY PRZEZ SZMATKĘ. DO UZYSKANEGO SYROPU DODAJEMY CUKIER I PODGRZEWAMY DELIKATNIE DO ROZPUSZCZENIA SIĘ CUKRU.NIE GOTUJEMY!!! WLEWAMY DO SŁOICZKÓW LUB BUTELEK. NIE PASTERYZUJEMY!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 180 min.
PROSTY SOK NA ZIME

pavla

SOK Z CZARNEGO BZU

Główne składniki: