Sok i dżem z truskawek

Sok i dżem można przygotować również z agrestu, wiśni lub porzeczek .

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 kg truskawek
  • 2 kg cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 2 szklanki źródlanej wody

Przygotowanie

  1. 1) Truskawki przebrać, opłukać usunąć zepsute owoce,
  2. 2) Zasypać 1 kg cukru i zostawić na 4 godziny żeby puściły sok
  3. 3 ) Dwie szklanki wody zagotować z pozostałym cukrem
  4. 4) Na wrzący syrop wrzucić truskawki
  5. 5) Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny
  6. 6) Doprowadzić do wrzenia potem gotować na wolnym ogniu przez 0,5 godziny.
  7. 7) Odcedzić sok
  8. 8) Owoce przetrzeć przez sitko
  9. 9) Sok zagotować, gorący wlać do czystych wyparzonych bulelek, zakręcić wygotowanymi gorącymi pokrywkami i odwrócić do góry dnem.
  10. 10) Przetarte owoce gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
  11. 11) Gorące przełożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknąć
  12. W ten sam sposób przygotowałam też dżem i sok z agrestu, wiśni i porzeczek. Nie dodawać soku z cytryny.
  13. Z agrestu jest mało dżemu za to dużo soku. Można go pić do herbaty nadaje kwaskowaty smak zamiast cytryny.
przetwory sok truskawki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze