Sok i dżem z truskawek

Sok i dżem można przygotować również z agrestu, wiśni lub porzeczek .

Przetworysok

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 172 głosów)

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 2 kg cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 2 szklanki źródlanej wody

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1) Truskawki przebrać, opłukać usunąć zepsute owoce,
  • 2) Zasypać 1 kg cukru i zostawić na 4 godziny żeby puściły sok
  • 3 ) Dwie szklanki wody zagotować z pozostałym cukrem
  • 4) Na wrzący syrop wrzucić truskawki
  • 5) Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 6) Doprowadzić do wrzenia potem gotować na wolnym ogniu przez 0,5 godziny.
  • 7) Odcedzić sok
  • 8) Owoce przetrzeć przez sitko
  • 9) Sok zagotować, gorący wlać do czystych wyparzonych bulelek, zakręcić wygotowanymi gorącymi pokrywkami i odwrócić do góry dnem.
  • 10) Przetarte owoce gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • 11) Gorące przełożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknąć
  • W ten sam sposób przygotowałam też dżem i sok z agrestu, wiśni i porzeczek. Nie dodawać soku z cytryny.
  • Z agrestu jest mało dżemu za to dużo soku. Można go pić do herbaty nadaje kwaskowaty smak zamiast cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy