Soczyste żeberka w krótkim sosie

Pyszne, soczyste zeberka w sosie.

Dodany przez:

Soczyste żeberka w krótkim sosie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.6 z 20 głosów)

Składniki

  • 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 czubata łyżka masła
  • kilka łyżek wody
  • woda do zalania żeberek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Żeberka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić , posypać pieprzem i natrzeć czosnkiem, przeciśniętym przez praskę. Polać oliwą z oliwek , wymieszać i odstawić na całą noc w chłodne miejsce.
  2. Na drugi dzień w szerokim rondlu rozpuścić masło i obsmażyć żeberka na złoty kolor, wyjąć na talerz. W Tym samym rondlu po obsmażaniu żeberek, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Ułożyć żeberka, posypać majerankiem i zalać do połowy wodą, dusić na małym ogniu pod przykryciem, około 45 -50 min aż żeberka będą miękkie.
  3. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, tak żeby nie było grudek i wlać do żeberek, delikatnie wymieszać aż sosik się zagęści i dusić mieszając około 2 min.
  4. Smacznego.
mięso przyprawy obiad żeberka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze