Piersi z kurczaka zapiekane

Piersi z kurczaka zapiekane

Ocena:

4.43 (196)

  • 35 min.
  • dla 2 osób
Smakowita pierś z kurczaka z piekarnika. Pomysł na smakowity obiad - pierś z kurczaka z piekarnika zapiekam z dodatkiem sera, pieczarek i majonezu. Podaję np. z ziemniakami, mizerią i fasolką.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 5-6 niedużych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • majonez
  • ok. 15 dag sera żółtego
  • sól, pieprz,
  • mieszanka przypraw do drobiu (najlepiej domowa)

Piersi z kurczaka zapiekane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pierś z kurczaka rozbić na kotlety, przyprawić wg uznania.
  • Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową, posmarować olejem i ułożyć na niej kotlety (surowe).
  • Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyłożyć na kotlety.
  • Na każdą pierś z kurczaka wyłożyć majonez (ok. 1 łyżki na kotlet) i posypujemy grubą warstwą sera żółtego.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 180-190 stopni.
  • Serwować z ziemniakami jako danie obiadowe albo ze świeżym pieczywem na lunch lub kolację.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne