Śnieżne ciastka czekoladowe

Ciasteczka miękkie w środku z lekką skorupką na wierzchu, rozpływające się w ustach!

dodany przez: Salsaa

Desery ciastka

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
500 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 171 głosów)


Składniki:

  • 60 g masła
  • 2 gorzkie czekolady (po 100g), posiekane
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Do obtoczenia:
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę. Zdejmij z ognia i ostudź.
  • Utrzyj mikserem jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy, miksuj dalej. Mieszając dodawaj ostudzoną czekoladę z masłem.
  • W osobnej misce zmieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zmień trzepaczki na mieszadła (spiralne) w mikserze i dodawaj do masy maślano czekoladowej, mąkę z dodatkami. Powinno powstać dość ścisłe ciasto.
  • Chłodzenie:
  • Dokładnie zbierz je w misce i przykryj folią spożywczą, wstaw na 8 h, do lodówki. Możesz zostawić na noc.
  • Obtaczanie i pieczenie:
  • Ze schłodzonego ciasta szybko uformuj kulki o średnicy około 2,5 cm. Obtocz dokładnie w cukrze pudrze. Proponuję podzielić pieczenie na dwie porcje, pamiętaj o zachowaniu odstępów, ciastka trochę urosną, a z kul zrobią się półkule. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, około 8-9 minut, ciastka nie mogą stwardnieć, skorupka powinna widocznie popękać, ale środek musi zostać miękki. Delikatnie przełóż ciastka łopatką na kratkę do ostygnięcia.
  • A potem ciesz się puszystą czekoladą w śnieżnej otoczce!
  • Ciastka doskonale komponują się na talerzu z ciasteczkami maślanymi, które robi się bardzo podobnie.

Kalorie: 500

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy